KORDUMA KIPPUVAD KÜSIMUSED

Kus lisaks Paldiski mnt saab veel teha meremehe tervisetõendit?

Eesti saavad rahvusvaheliselt kehtivat meremeeste tervisetõendit väljastada Terviseametis vastava loa saanud arstid (http://www.terviseamet.ee/fileadmin/dok/Tervishoid/tootervis/Tervisekontrolli_tegijad_MSOS.pdf).Mymed tervisekeskuses osutab seda teenust dr Karin Pärnpuu 

Kui kaua võtab aega tervisetõendi tegemine?

Enamus uuringuid (vere, -uriini analüüs, EKG, silmade kontroll, kuulmiskontroll jms) saab teha kohapeal kiiresti– meie keskuses võtab ega keskmiselt 40 minutit. Esmasel merele minejal tuleb teha aga lisaks ka Röntgen-uuring kopsudest, mida meie majas kohapeal teha ei saa. Kui aega soovite kokku hoida, siis mõistlik see varem oma kodukohas ära teha. Korduva tervisekontrolli läbijal enamasti uut kopsu röntgen uuringut teha pole vaja. Tehakse vaid siis kui arst leiab tervisekontrolli käigus selleks vajaduse.

Mida peab tegema, et uuendada oma nn autojuhi tervisetõend?

Juba mõnda aega on juhilubade ehk mootorsõidukijuhi tervisetõend digitaalne. Enne tõendi taotlemist palume aadressil www.digilugu.ee täita ja digiallkirjastada tervisedeklaratsioon. Erandkorras nt kui infosüsteem ei tööta, saab tervisedeklaratsiooni täita kohapeal ka paberkandjal. Kohapeal teeme EKG, kontrollime veresuhkru ja vererõhu väärtused, kontrollime nägemist (palume kaasa võtta prillid või läätsed või muud abivahendidmida sõitmisel kasutate) jm tervisliku seisundit näitavaid parameetreidKui tervisekontrolli raames selguvad tõendi väljastamist takistavad terviseprobleemid, suunatakse tõendi taotleja täiendavatele uuringutele või eriarsti vastuvõtule (nt silmaarsti juurde). Alles seejärel saame väljastada vajaliku tõendi. Tervisekontrolli läbiviimine tervisetõendi väljastamiseks on tasuline teenusTeenuse eest tuleb tasuda ka juhul, kui arsti otsusel tõendit ei väljastata. Lisainfo siin ja siin.